2013. február 16., szombat

Giordano Bruno

1600. február 16-án halt máglyahalált Giordano Bruno, olasz dominikánus szerzetes, filozófus, a reneszánsz kor egyik legeredetibb és legkiemelkedőbb alakja.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiMzE1drctijvrNpIOWQwXUuXARvJdGrKFOOfBcLbAUriDCemPIbweXsmzPrnsnefUYtmWqSvKSIm333chGGfChHtBYtW92sj2K4jBacQquQbuS9rBtPp5VsXnkTH-2jun6WeO84_1H100/s1600/Campo+de+Fiori.JPG
Kivégzése helyén, a római Campo de fiorin ma ez a szobor látható
1593-tól a római Angyalvárban raboskodott, de pere csak 1599-ben kezdődött, és néhány hónap alatt le is zajlott. Az ellene felhozott vádak között szerepeltek teológiai jellegűek, így istenkáromlás, eretnekség, mágia, jóslás gyakorlása, s filozófiai tételeit is tévesnek minősítették. Azt is állította, hogy a végtelen világegyetem középpontja nem a Föld, a számtalan miénkhez hasonló világ között akadnak más lakott égitestek, s hitt a lélekvándorlásban is. Bruno hiába védekezett azzal, hogy nézetei inkább filozófiai, semmint teológiai jellegűek, s hogy azok összeegyeztethetők Istennel és a teremtés keresztény felfogásával. Tanainak teljes visszavonására nem volt hajlandó, ezért végül VIII. Kelemen pápa jóváhagyásával nem filozófiai, hanem teológiai tévedései miatt (Krisztust nem Istennek, csak ügyes mágusnak tartotta, felfogása szerint a Szentlélek a világ lelke stb.) találták bűnösnek és adták át a világi igazságszolgáltatásnak. 
"Ti talán jobban féltek kimondani rám az ítéletet, mint én meghallgatni azt" - vágta bírái szemébe.

 "Nem előnyös azt mondani, hogy az égen kívül semmi nem létezik. Nincs egyetlen világ, nincs egyetlen föld, nincs egyetlen nap. A világok olyan sokasága létezik, mint amennyi sugárzó fényt magunk körül látunk."
Ez a Giordano Bruno idézet olvasható budapesti szobrának talapzatán, amely 2000 óta a CEU Kerepesi úti konferenciaközpontja előtt áll.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése