2013. november 24., vasárnap

Galaxisokkal találkoztunk

  November 22-23-án lezajlott a Galaxisok találkozása című rendezvény a Könyvesben. Közel száz lelkes Könyves-diák, több mint 30 segítő és csaknem 20 tanár töltött egy nagyon izgalmas éjszakát a gimnáziumban.
A Galaxisok találkozása este 7-kor kezdődött a megnyitóval és a korábban meghirdetett trailer-pályázat darabjainak bemutatásával. Fantasztikus 1-3 perces filmeket láthattunk, amelyek mind-mind egy szépirodalmi alkotást mutattak be - a film eszközeivel. A legjobb trailert a közönség, vagyis a diákok szavazták meg. Ezután éjfélig sokféle program közül lehetett választani: olvastunk klasszikus irodalmat a könyvtárban, bizonyságot téve: van még híve a Gutenberg-galaxisnak! Volt meseterem - hiszen mesét olvasni-hallgatni nagyon jó! Lehetett hangoskönyveket hallgatni, mert az irodalom minden formában élvezhető, és olvastunk szórakoztató irodalmat is, mert az ember néha csak kikapcsolódni akar. Lehetett kódexet és jegyzetfüzetet készíteni, ezzel múltbéli utazást tettünk: magunk-készítette papírra rajzoltunk díszes betűkkel szép mondatokat. Egy sci-fi történet megírására és megrajzolására is kísérletet tettünk.  A díszteremben vetélkedők zajlottak - persze a kérdések itt is az irodalom különböző rétegeiből kerültek elő. Egy teremben pedig filmklasszikusokat lehetett megnézni.Természetesen a büfé sem maradhatott el.
 Éjfélkor a díszteremben közös versmondás volt: Weöres Sándor Csiribiri című versét mondtuk el együtt több mint százan. Ez nagyon jó volt!
Hajnali négyig a programok tovább folytatódtak, a kevésbé edzettek pihenhettek egy kicsit. 
23-án hajnalban a Galaxisok találkozójának egy ünnepélyes pillanatára került sor, amikor Witermantel Zsolt polgármester úr köszöntötte Udvardi Imre tanár urat, a gimnázium csillagász csapatának vezetőjét, akinek tanítványa, Granát Roland tavaly a csillagász diákolimpián negyedik helyezett lett, idén pedig bronzérmet nyert. Szívből gratulálunk Udvardi Imrének!
  A Polgármester Úr felolvasással egybekötött látogatása után megnéztük a Holdat és néhány kibukkanó csillagot – így még zsongtak a fejünkben a Gutenberg-galaxisból felolvasott sorok, s ámultunk az égi galaxis végtelen csodáin. 
Míg sokan pihentek egy kicsit, egy lelkes csapat már fújta a lufikat. A galaxisok találkozása azzal ért véget, hogy minden résztvevő felírta egy kis cédulára legkedvesebb könyvének alkotóját és címét, és felkötötte egy lufira. 
A kelő Nap fényében engedtük útjára a Könyves sokszínű üzenetét: Olvasni jó! És mi szeretünk is!
 A Galaxisok találkozóján készült fotók közül továbbiak találhatók az alábbi helyeken:
itt és itt.  
(Baranyi Beatrix és Pusztai Ágnes)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése