2015. március 23., hétfő

Szavalóverseny

Mert verset mondani is jó. Március 20-án, pénteken minden mást elhomályosított a napfogyatkozás. Különleges volt valóban.








De történt más is.


A hagyományokhoz híven ezen a napon rendeztük meg a Könyvesben a Nádas József Szavalóversenyt. A résztvevőknek két verssel kellett készülniük. Idén a kötelezőt a 90 éve született Nagy László műveiből választhatták ki. Verset mondani nagyon nehéz. Meg kell tanulni a szöveget. Aztán meg is kell érteni. Ki kell állni sok idegen elé, lehetőleg rájuk is nézni, és szépen, értelmezve, de mégsem « színészkedve » elmondani. Ez tényleg nem könnyű. Mégis évről évre szép számmal vannak gimnazisták, akik vállalják a megmérettetést a zsűri és profi elnöke, Trokán Péter művész úr előtt.
Idén 18-an voltak, három kategóriában. A versenyzők repertoárjában hallhattunk klasszikus és mai magyar szerzők műveiből. Már a diákok választása is mindig nagyon izgalmas: vajon miért épp ezeket a verseket találták meg? Megszólította őket Ady Endre vagy Karafiáth Orsolya szövege? Izgalmas, jó verseny volt. Szép délutánt töltöttünk el együtt.
Íme a díjazottak. Első helyezett lett Tóvizi Gergely (Könyves Kálmán Gimnázium), Sárospataki Anna (Babits Mihály Gimnázium), Ókéri Márk (Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Gimnázium); második:Szabó Dalma és  Károlyfi Tekla Könyves-diákok. Harmadik pedig Tóth Regina (Károlyi István 12 évfolyamos Gimnázium).
Gratulálunk mindnyájuknak!







1 megjegyzés: